Koronavirüsle mücadelede devrim: Yenilebilir aşılar yapacaklar
Koronavirüsle mücadelede devrim: Yenilebilir aşılar yapacaklar
California Riverside Üniversitesi (UCR) araştırmacıları, koronavirüsle mücadelede önemli etkisi olabilecek yenilebilir aşılar yapmaya başladıklarını duyurdu. Küresel olarak benzersiz proje başarılı olursa, bitkiler tek bir kişiyi aşılamak için yeterli mRNA üretebilecek.

Amerika Birleşik Devletleri’nin önde gelen eğitim kurumlarından California Riverside Üniversitesi’nde (UCR) yeni bir proje sayesinde insanlar koronavirüse karşı kendi aşılarını yapabilirler.
UCR uzmanları proje kapsamında marul ve benzeri bitkilerden COVID-19 ile mücadelede önemli etkileri olabilecek yenilebilir aşılar yapmaya başlayacak. UCR’de Botanik ve Bitki Bilimi Profesörü. Juan Pablo Giraldo yaptığı açıklamada, proje başarılı olursa tek bir bitkinin tek bir kişiyi aşılamaya yetecek kadar mRNA üretebileceğini söyledi.
Bilim adamları, Pfizer BioNTech ve Moderna COVID-19 aşılarını geliştirmek için kullanılan aynı teknolojiyi sebzeler üzerinde test etmeye başladılar. Giraldo, “Bu deneyi ıspanak ve marulla test ediyoruz” dedi. Bu sayede insanların kendi bahçelerinde aşı yetiştirebilmeleri için uzun vadeli hedeflerimiz var” dedi.
UCR’deki proje direktörlerinden Prof. Nicole Steinmetz, bitkilerde mRNA’nın gelişimi hakkında şu açıklamayı yaptı: “Bitkilerdeki kloroplastlar, fotosentez yoluyla besin ve oksijen üretirler. Fikrimiz, bitkilerde gen aktarımı için doğal olarak oluşan nanoparçacıkları kloroplastların içine getirmektir.” Yeni geliştirilen yöntem, aşıya karşı çıkanların tereddütlerini azaltmayı amaçlıyor. İğneden korkan ve aşı yan etkilerinden korkanlar için özel olarak tasarlanan yöntemin oldukça etkili olması bekleniyor. Oxford Üniversitesi tarafından Haziran 2021’de yayınlanan bir araştırma, insanlar iğneden korkmasaydı aşı isteksizliğinin %10’un üzerinde azaltılabileceğini gösterdi.
Ulusal Bilim Vakfı da Yenilebilir Aşılar Projesine 500.000 dolar ile destek verdiğini duyurdu.