Öfke ve stres sizi şişmanlatabilir
Öfke ve stres sizi şişmanlatabilir
Zor zamanlarda tok olduğunuzda yemek yeme ihtiyacı hissederseniz, bu bir “duygusal açlık” olabilir. Beslenme ve diyet uzmanı Dr. Hızlı kilo alımına neden olan bu soruna karşı Tuba Günebak’tan etkili ipuçları.

duygusal açlık; Stres, öfke, üzüntü, yalnızlık gibi duyguların tetiklediği yapay bir açlık hissidir ve bu duygusal boşluğu doldurmak için yemek yeme isteği ile ortaya çıkan bir durumdur. Beslenme ve diyet uzmanı Dr. “Duygusal nedenlerle yemek yiyen insanların obez olma olasılığı normal insanlara göre yaklaşık 14 kat daha fazladır” dedi. Tuba Günebak’a özellikle pandemi döneminde artan bu sorunla nasıl başa çıkılacağını sordum… İşte açıklamaları…

Dr. Tuba Günebak
NASIL ANLAŞILIR?
Duygusal açlık aniden gelişir. Belirli bir yemeğe özel bir ihtiyaç vardır. Tatlıdır, abur cubur gibi… İnsanlar mideleri dolu olduğu halde yemek yer ama açlık hissi devam eder. Duygusal açlık anlarında, aslında açlığı tetikleyen duyguyu hızla bastırmak istersiniz. Sonra gerçekten yemek yemeniz gerekmediğini düşünüyorsunuz ve pişman oluyorsunuz.
SUNULAN BESLENME ALIŞKANLIKLARI
Duygusal yemeye neden olan stres, kaygı, depresyon, öfke ve öfke gibi duygular çoğu zaman besin tüketimini artırır ve yeme alışkanlıklarını bozar. Duygular da; Besin seçimi, çiğneme hızı, sindirim ve metabolizma gibi beslenme sürecinin tüm aşamalarını etkiler.
İŞTE ÇÖZÜMLER
Duygu yiyici biriyseniz ve buna çare arıyorsanız doğru besin seçimleri ve bazı taktiklerle beyninizin biyokimyasını değiştirmek mümkün… İşte yapmanız gerekenler…
– Öncelikle hayatınızda (iş, okul vb.) zor durumlarla karşılaştığınız anların farkına varın. Şu anda yemek yeme ihtiyacı hissederseniz kendinize “Gerçekten aç mıyım?
– Günde 5 ila 8 porsiyon sebze ve meyve tüketin. Çünkü sebze ve meyvelerde bulunan antioksidan vitaminler, motivasyon hormonu olan dopamin üretimini teşvik eder.
– Stresli ve kaygılı zamanlarımızda beynimiz, huzuru ve mutluluğu harekete geçiren araç olan serotonin sentezini artırmaya çalışır. Serotonin seviyemiz yükseldiğinde; enerjik, mutlu, huzurlu hissediyoruz, sağlıklı uyuyoruz ve dinlenmiş olarak uyanıyoruz, iştahımız kontrol altında. Serotonin sentezini artırmanın yolu triptofan içeren besinler yemektir. serotonin; kalamar, muz, ananas, erik, fındık, süt, hindi, kaju, ceviz, susam, kabak çekirdeği, soya fasulyesi gibi gıdalarda bulunan triptofan adı verilen bir protein yapı taşından (amino asit) beynin ürettiği önemli bir uyaran , pirinç, mısır, ıspanak ve yumurta taşıyıcıdır. Triptofan alımını artırmak için yemeğinize makarna ve bulgur gibi karmaşık karbonhidrat kaynakları ekleyin.
– Stresli zamanlarda stres hormonumuz kortizol hızla yükselir ve kortizol artışının yan etkisi olarak açlık merkezi uyarılır ve şekerli yiyecek arayışı artar. Bu nedenle kortizolün etkisiyle düşen kan şekerinden etkilenmemek için ara öğünler yemelisiniz. Atıştırmalıklarınıza kefir ve ev yapımı yoğurt gibi bir protein kaynağı ile eşlik ettiğinizden emin olun.
– Duygusal açlık dönemlerinde yemek yemek yerine sizi rahatlatan veya beyninizi harekete geçiren ve odağınızı değiştiren yöntemlere başvurmalısınız. Örneğin yürümek sizi rahatlatabilir. Bazen duygusal açlık anlarıyla uğraşırken beyni başka bir konuyla meşgul etmek de daha iyi sonuçlara yol açabilir. Hobi gibi, kitap okumak, bulmaca çözmek…